Cultuureducatie in
Krimpenerwaard
De dag dat Tommy drie werd

De dag dat Tommy drie werd

What the k*nst
Erfgoed,Media
Op school
45 min.
Gedurende het hele jaar
€ Gratis
-
Groep 6,Groep 7,Groep 8
Per klas
56
Leerlijn 22/23

Ook dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Voor de basisscholen (groepen 6, 7 & 8) is er, mede mogelijk gemaakt door de werkgroep kunsteducatie en een aantal fondsen, een verfilming gemaakt van de voorstelling “Toen Tommy drie werd”. Deze verfilming met lesbrief is nu beschikbaar voor alle scholen.

“Of het echt gebeurd is, wil je weten… Ja. Alles is waar. Alles is gegaan zoals het er staat, al is dat moeilijk te geloven.” Zo begint het boek “De dag dat Tommy drie jaar werd”: een boek van Mies Bouhuys op basis van tekeningen van Bedřich Fritta.

Tommy woont in de Tweede Wereld Oorlog met zijn ouders in het concentratiekamp Theresiënstadt in Tsjechië. Ze hebben daar geen eigen huis: ze wonen in een klein kamertje en hebben niets. Dus ook geen geld om een cadeautje te kopen voor Tommy die drie jaar wordt. Daarom tekent zijn vader in het geheim en op gestolen papier uit het kantoor van het kamp een prentenboek, waarin hij Tommy laat zien hoe de wereld er uit zou zien als er geen oorlog is. Hij tekent ook hele gewone dingen: een beker melk, een trein, een bloemenwinkel, een taart… Het is een mooi boek geworden, maar uit angst gedeporteerd en gedood te worden, durven zijn vader en moeder het hem niet te geven en verstoppen ze het boek in een muur. Niet lang vinden de ouders de dood in Auschwitz. Tommy wordt gered door mede-kampbewoners die hem adopteerden.

Benieuwd? Bekijk de trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=xG5mKLDNr2A&t=1s