Cultuureducatie in
Krimpenerwaard
Terra Nova Minimaatschappij

Terra Nova Minimaatschappij

Libertum
Burgerschap,Drama/Taal
Op school
60 minuten tot 90 minuten
€ 4,- per leerling
Onder schooltijd op aanvraag.
Groep 6,Groep 7,Groep 8
Maximaal 35 leerlingen
1, 2, 3, 12, 36, 37, 38 en 47
Leerlijn 22/23

Met Terra Nova vormen leerlingen in teams van vijf op een onbewoond eiland hun eigen minimaatschappij. Ze ervaren wat het betekent om deel uit te maken van een samenleving door er zelf een te mogen besturen. Het spel vormt een handige discussietool om lastige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken.

In het spel zijn de leerlingen verantwoordelijk voor hun eigen eiland en discussiëren ze over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen ‘juist’ is en wat niet en nemen het heft in eigen handen om hier iets voor te organiseren. Terra Nova is een uitdagend spel voor burgerschapsonderwijs. Hoe kunnen we controversiële onderwerpen bespreekbaar maken en hoe kunnen we de nieuwe generatie actief betrekken bij maatschappelijke uitdagingen?

Terra Nova maakt lastige thema’s op een veilige manier bespreekbaar en voorstelbaar. In plaats van termen en theorie gebruikt Terra Nova metaforen: concrete gebeurtenissen met vissen en kokosnoten. Met wie delen ze hun vis? Hoe lang zorgen ze voor een zieke kampgenoot? Zijn ze bereid hun eiland te delen met nieuwelingen?