Cultuureducatie in
Krimpenerwaard
VALS!

VALS!

Het Cultuur Station
Beeldend,Drama/Taal,Muziek
Op de school
Gehele dag
Gehele jaar
€ 550,00
Dinsdag, andere dagen in overleg
Groep 7,Groep 8
Gehele klas
34, 37, 38, 54, 55
Leerlijn 22/23
Voor het decor moeten er knutselmaterialen beschikbaar zijn. Dit mogen gewoon de aanwezige materialen zijn.Verder is het fijn als het speellokaal beschikbaar is voor de toneelgroep en een andere ruimte voor de zanggroep. De decorgroep blijft in de klas.

VALS! is een muziektheater project over pesten voor leerlingen uit groep 7 en 8 uit het basisonderwijs.

Doelstelling:
Ons doel is om het onderwerp pesten, cyberpesten en groepsdruk, bespreekbaar te maken zonder te moraliseren of met het ‘vingertje’ te wijzen. We proberen leerlingen wat bewuster te maken van het proces.

Vorm en inhoud:
Door actief met het onderwerp bezig te zijn, gesprekken te voeren over het thema en dat vervolgens om te zetten in een creatief moment: het maken van een echt theaterstuk met zelfgeschreven en gezongen teksten en een zelf gemaakt decor! Door daadwerkelijk bezig te zijn en via een toneelrol te voelen en beschouwen hoe bijvoorbeeld een onschuldige situatie op het schoolplein kan uitlopen tot pesten of een onveilig gevoel bij het slachtoffer, begrijpen leerlingen beter de consequenties van hun gedrag.

Dit toneelstuk (15 minuten) voeren we uiteraard op voor een echt publiek; een deel van de school en (indien gewenst) een deel ouders, daarna gaan we met het publiek in gesprek over het thema pesten.

We nemen de tijd en gaan zorgvuldig met de leerlingen om, ook is de vaste vertrouwde klassendocent aanwezig, maar natuurlijk is het ook heel belangrijk dat de school en de ouders/verzorgers de leerlingen na afloop blijft volgen en begeleiden rondom dit thema.

Duur:
En ja, dit doen wij binnen 1 dag! Een dag duurt ongeveer van 9.15-13.30 inclusief pauze.
Wij passen ons graag aan de school aan. Mochten er meerdere deelnemende groepen per school zijn dan maken wij in overleg met de school een planning voor meerdere dagen. De voorstellingen zullen dan op dezelfde dag plaats vinden.

Ervaringen:
Wij, Marlou Koevoets en Annemiek Engelen brengen dit succesvolle project al elf jaar lang, via de Bredeschool Gouda, op vrijwel alle basisscholen in Gouda. Elk jaar schrijven veel scholen zich voor dit project in. Het heeft namelijk zin om pesten niet alleen te bespreken, maar ook om jezelf ook eens ‘in te leven’ middels zang en spel. Er is ook een veilige plek voor kwetsbare leerlingen uit de klas die toch betrokken worden in het geheel, maar niet op het podium durven of willen. Zij maken vooraf tijdens de repetities het decor, maar doen wel volwaardig mee in het maakproces.